Cook Residence

After kitchen remodel
Photograph by Dale Hall Photography

The project scope was to assist the homeowner in restoring their 1930s home on Madison’s near west side to reflect its original character, style, and charm. The young family who calls this house their home consists of two working parents and two elementary-aged children.

The original home was transformed over the years into a hodgepodge of bolder, modern elements and finishes with only a few of the traditional design elements barely peeking through. Some of the modern additions that the current owner thought didn’t belong included a small glass solarium sunroom that served as the family room, glass-block filling in a kitchen window over the range, modern Spanish tiles covering the original oak wood floor in the kitchen, and laminate countertops. Rooms were also added on to create more separate space rather than having a gentle flow between the main living spaces.

The job for the designers was to restore the timeless and classical elements of the original traditional home while adding a more functional space plan with more room for storage, furniture, and places to spread out but still feel a part of the main living area of the home.

The first floor contains the main living space for this busy family: kitchen, dining room, living room, and family room. Adding better storage, more family-room space, and more organization was needed for this family to grow and be comfortable.

The new kitchen is larger, with the snack counter closer to the dining area. This makes the kitchen and dining area work more as one open space rather than two separate spaces. Although the snack counter is a physical separation between the kitchen, dining, and family area, it’s still close enough to those spaces to bring them together. Kids can sit at the counter and do homework while one parent is cooking and the other is working at the dining table. Each area has plenty of space yet is close enough that the family is still together.

A beverage center was designed to look like a traditional dining hutch. It’s located between the main kitchen cabinet area and the dining table and adds to the charm of the home while serving an important function.

In the old plan, the dining room table floated by itself in the dining room. A built-in banquette bench along one dining room wall was added with a long, rectangular table. This allows for more seating yet does not take up as much space as the older table and chairs did. The paneled back of the banquette resembles the kitchen cabinets on the other side of this larger open space. It also resembles wainscoted walls, which were typical in a 1930s traditional home. And the entry to the garage door from the kitchen was moved farther out.

A successful remodel on a traditional home means the completed project allows the house to look like it should have always looked.

Laurie Lodholz is the owner of Laurie Driscoll Interiors.

Rick Hoekstra
Kitchen Ideas Center
2016 S. Stoughton Road
Madison, WI 53716
608.204.8760

Laurie Lodholz
Laurie Driscoll Interiors
2654 Pennwall Circle
Fitchburg, WI 53711
608.277.9767

John Kohl
John Kohl Builder
702 Anthony Lane
Madison, WI 53711
608.219.9474

X